Μέση Ανατολή: Παρατείνεται η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για δύο ακόμα ημέρες

Την παράταση κατά δύο ημέρες της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι συμφώνησαν Χαμάς – Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ Majed Al-Ansari «έχει επιτευχθεί συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας».

The State of Qatar announces, as part of the ongoing mediation, an agreement has been reached to extend the humanitarian truce for an additional two days in the Gaza Strip.— د. ماجد محمد الأنصاري Dr. Majed Al Ansari (@majedalansari) November 27, 2023

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση έρχεται μετά από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τη Δευτέρα. Η Αίγυπτος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπήρχαν συνεχείς προσπάθειες για παράταση της παύσης κατά δύο ημέρες.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων από τη Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ με φόντο την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Όπως φαίνεται έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τους ομήρους και τους αιχμαλώτους στην τελική ανταλλαγή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα. Τα τελευταία εμπόδια φαίνεται να έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στην επικείμενη απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές.

Οι οικογένειες της τελευταίας ομάδας ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Χαμάς έχουν ειδοποιηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το Ισραήλ έλαβε μια λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» σχετικά με αυτό. 

Η αρχική συμφωνία για μια τετραήμερη εκεχειρία για την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών επετεύχθη με την αντίληψη ότι η παύση των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί για επιπλέον ημέρες εάν η Χαμάς ήταν σε θέση να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί